‘Bewustwording vergroten, daar begint het mee. En vervolgens zelf toepassen.’

Heleen Rouw, Algemeen Directeur Cinekid

Iemand die als geen ander weet hoe kinderen gebruik maken van media is Heleen Rouw. Als Algemeen Directeur van Cinekid, het media- en filmfestival voor kinderen, vindt ze dat er juist in de digitale wereld bewust moet worden nagedacht over hoe met de privacy en kwetsbaarheid van kinderen omgaat. Lees het interview. 

Wat was je eerste en/of favoriete technologische apparaat?

Een eigen portable radio en cassetterecorder toen ik in de bovenbouw van de basisschool zat (lang geleden; begin jaren ‘90!). Ik gebruikte het om nieuwe muziek te ontdekken en zelf tapes samen te stellen van nummers die ik op de radio hoorde.

Op welke manier heeft het werk van jouw organisatie met kinderen te maken?

Alles! Cinekid is een internationaal platform op het gebied van media en film voor kinderen.

Waarom is deze code voor jouw organisatie en/of jouw doelgroep relevant?

Kinderen zijn digital natives, supersnel en vaardig met de digitale wereld, maar het zijn wel kinderen. Net als op alle andere plekken moet ook in de digitale wereld bewust worden nagedacht over hoe je met privacy en kwetsbaarheid omgaat. Wij als platform voor kinderfilm en media willen het debat faciliteren over dit onderwerp; bewustwording vergroten, daar begint het mee. En vervolgens zelf toepassen.

Welke beginselen van de Code voor Kinderrechten zijn voor jou het meest belangrijk of waar heb je de meeste zorgen over?

Ik vind dat de overheid zelf ook een rol moet pakken richting de wereldspelers, zoals Google; de organisaties met winstoogmerk die zich (indirect) op de kindermarkt richten. Wetgeving, regelgeving, alleen zo zorg je voor echte stappen.

Wat wens je kinderen nu en in de toekomst op het gebied van technologie? 

Ik gun kinderen een veilige democratische online wereld, waarin ze onder meer kunnen ontdekken, ontmoeten en spelen. Techniek is een middel voor hen dat ze kan helpen, maar ook waarmee ze nieuwe vormen van leren, spelen en delen kunnen ontwikkelen, op een veilige manier.

Ik wens kinderen toe dat ze zo ook bewust en kritische, open wereldburgers worden die technologie als kans zien maar ook de beperkingen ervan ervaren.