‘Ik wens kinderen toe dat de technologie voor hen werkt, een middel is en geen doel.’

Leonieke Verhoog, Programmamanager PublicSpaces

PublicSpaces is een coalitie van een groot aantal publieke organisaties, bibliotheken, festival en publieke omroepen. Samen werken zij aan een publiek domein op het internet. Hoe kan de Code voor Kinderrechten een bijdrage leveren aan de zoektocht van PublicSpaces naar een gezond digitaal ecosysteem? We spraken met de programmamanager van PublicSpaces, Leonieke Verhoog.

Wat was je eerste en/of favoriete technologische apparaat?

Mijn eerste technologische apparaat was denk ik de MyFirstSony bandrecorder mét microfoon! Daar kon je cassettebandjes mee afspelen, maar ook mee opnemen en ik vond dat magisch. Ik zong zelf en ik nam ook nummers op van de televisie en van de radio. Super slechte kwaliteit natuurlijk en wat nou auteursrecht, haha! Af en toe hoorde je mij er ook heel hard doorheen roepen dat mijn broertje stil moest zijn, omdat ik muziek aan het opnemen was. Uiteindelijk maakte ik daar ook mixtapes mee. Ik vind het trouwens nog steeds magisch; apparaten die fysiek analoge dingen kunnen omzetten naar digitale dingen, zoals een scanner, een camera, een microfoon, wonderlijk dat je daarmee de ‘echte’ wereld digitaal kunt vangen.

Wat wens je kinderen toe op het gebied van technologie, vandaag de dag en in de toekomst?

Ik wens kinderen, net als grote mensen, toe dat de technologie voor hen werkt, een middel is en geen doel. En dat zij als mens met hun wensen centraal staan in de technologie. Dat de technologie hen niet aanzet tot langer scrollen, minder buitenspelen of weinig contact met ‘echte’ mensen, maar dat het hen juist naar buiten stuurt, nieuwe vrienden leert maken en een rol speelt in het verbeteren van hun leefomgeving.

Op welke manier heeft het werk van jouw organisatie met kinderen te maken?

PublicSpaces werkt aan een gezond digitaal ecosysteem, dat gebaseerd is op publieke waarden. Dat doen we voor alle mensen, dus ook voor kinderen. We willen dat alle kinderen toegang hebben tot het publieke digitale domein, dat het transparant is waar hun data en gedrag online wordt opgeslagen en waarom dat gebeurt.

Waarom is deze code voor jouw organisatie en/of jouw doelgroep relevant?

De Code voor Kinderrechten is voor PublicSpaces relevant omdat het een tool is om handen en voeten te geven aan onze missie; het toewerken naar een gezond en veilig digitaal ecosysteem. Door deze code gaan organisaties die veel met kinderen te maken hebben en producten voor ze maken, zoals kindertelevisie en kinderfestivals, beter nadenken over de technologie die ze gebruiken, al vanaf het ontwerpen van de digitale middelen. Dit helpt PublicSpaces ook met het realiseren van die publieke ruimte online, ook die speciaal bedoeld is voor kinderen.

Welke beginselen van de Code voor Kinderrechten zijn voor jou het meest belangrijk of waar heb je de meeste zorgen over?

De meeste zorgen heb ik over ‘beïnvloedbaarheid’ van kinderen. Als zij op een jonge leeftijd al leren dat het normaal is om je gegevens te ‘ruilen’ voor gratis diensten, wennen aan de systemen van Big Tech, niet weten hoe de technologie tot stand komt of wat de motivatie is voor developers om een tool op een bepaalde manier te ontwerpen, dan gaan zij daar op latere leeftijd geen vragen over stellen. Zij verliezen dan heel snel hun autonomie en beslissingsbekwaamheid (souvereiniteit) als burgers. En dat al op zeer jonge leeftijd. Daarom is het goed om als organisatie kinderen hierin te helpen en te onderwijzen. Met de code, maar ook om kinderen mediawijsheid of eigenlijk technologie-bekwaamheid te leren.

Hoe ga je de code in de toekomst in jouw werk implementeren?

PublicSpaces is een coalitie van een groot aantal publieke organisaties, bibliotheken, festival en publieke omroepen. Samen hebben zij afgesproken om te werken aan een publiek domein op het internet. Een aantal van deze organisaties maakt ook programma’s, exposities of services voor kinderen en daar zullen we hen wijzen op deze code.

Voor wie is de code nog meer van belang?

Ik denk dat de Code voor Kinderrechten ook belangrijk is voor scholen, voor ouders en voor kinderen zelf. Iedereen moet bewust keuzes maken in zijn of haar gebruik van technologie, voor zichzelf of voor je kinderen of de kinderen van een ander en deze Code helpt daarbij.